home
home

Over de kameleon


Een kameleon heeft binnen mijn praktijk meerdere betekenissen. Afgezien van de creativiteit die het diertje aan de dag brengt om zich in het leven te kunnen redden, zijn er nog twee belangrijke metaforen voor de praktijk:
 
Enerzijds staat een kameleon voor de flexibele kanten van de therapeut. Zij moet zich kunnen aanpassen aan de situatie en de persoon, om zo een goed afgestemde therapie te kunnen geven. Dit doet de therapeut door “metaforisch” haar kleuren te veranderen, aangepast aan de situatie. De vorm van de kameleon blijft behouden, dit is de achtergrond, ervaring en opleiding van de therapeut. Deze stabiliteit is nodig om veiligheid te bieden en voor het hebben van een professionele houding.
 
Anderzijds staat een kameleon voor wat ik mensen toewens; het mogen ontdekken van de vele mogelijkheden die zij hebben (vaak zonder zich ervan bewust te zijn), en hoe ze daar gebruik van kunnen maken. De mens is voor praktijk “De Kameleon” geen “statisch geheel”, maar dynamisch en in beweging.

 

ga naar de index